Karnımız Doyunca Beslenmiş Mi Oluyoruz?

Karnımız Doyunca Beslenmiş Mi Oluyoruz?

Tuğba Kut

Beslenme karın doyurmak, açlık duygusunu bastırmak veya istediğini yemek değildir. Beslenme; büyüme ve gelişmenin sağlanması, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin vücut içinde kullanılmasıdır.

Yeterli ve dengeli beslenme bireyin kilosuna, boyuna, fiziksel aktivite durumuna, özel sağlık durumuna göre enerji ve besin öğelerinin ihtiyaç kadar alınmasıyla sağlanır. Yeterli ve dengeli beslenme için her öğünde her besin grubundan belirli porsiyonlarda tüketmek gerekir.

Beslenme anne karnından itibaren yaşamımızın sonuna kadar süren vazgeçilmez ihtiyacımızdır. Bireylerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi, doğru beslenme alışkanlıkları kazanması; toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, diyabet, kanser vb. hastalıkların görülme riskinin azalmasını sağlar. Ayrıca sağlıklı beslenme protein-enerji malnütrisyonun, vitamin-mineral yetersizliklerinin önlenmesi vb. beslenme ile ilgili sağlık sorunlarının en aza indirilmesinde rol oynar.

Yemek için yaşamaktansa yaşamak için yemek yemeyi tercih edelim. Unutmayalım ki herkesin kalori ve besin ihtiyacı farklıdır, diyet kişiye özeldir. Can boğazdan gelir derler ya aynı zamanda da can boğazdan çıkar. Bilinçli beslenmek önemlidir.

whatsapp