Gebelik, beslenme gereksiniminin arttığı özel süreçlerden biridir. Bir kadının gebe kalabilmesi, bebeğini gebelik sonuna kadar taşıyabilmesi, doğumdan sonra emzirebilmesi için gebe kalmadan önce düzenli beslenmesi ve sağlıklı olması gereklidir.

Gebe kadının beslenmesi ile anne karnındaki bebeğin sağlığı arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi ve gelişmesi annenin gebeliği süresince yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkündür.

Gebelikte önerdiğimiz beslenme şekli, tüm temel besin maddelerinden her birinin yeterince ve düzenli olarak alınması şeklindedir. Her öğünde her besin grubunun bir arada bulunması kişinin alması gereken enerji ve besin öğelerini en orantılı şekilde karşılamasını sağlar.

Düzensiz beslenip vitamin ilaçlarına güvendiğinizde ihtiyacınızın tümüyle karşılanmadığından emin olabilirsiniz. Ancak erken gebelik dönemindeki şiddetli bulantı ve kusmalarda ve ileri derecede beslenme yetersizliği gösteren anne adaylarında düzenli beslenmeye ek olarak vitamin tedavisi önerilmektedir.

Alacağınız demirin bebeğinizin demir depolarının oluşmasındaki önemi unutulmamalıdır.

Gebelikte günlük öğün sayısı en az beş olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Suyun temel bir besin maddesi olduğu unutulmamalıdır. Bu dönemde günlük en az 2-2,5 litre su içilmelidir. Su ihtiyacını bitki çaylarından karşılamaya çalışmamalıdır. Hamilelikte sadece rezene ve ıhlamur çayı güvenilir içecektir. Siyah çay ve kahve ise belirli ölçülerde tüketilebilir. Günde 3-4 bardak çok açık limonlu siyah çay ve 1 fincan türk kahvesi veya filtre kahve içilebilir.

Hamileliğe doğru kilo ve yağ yüzdesi ile başlamak önemlidir ve bu yüzden ideal olan onu planlamaktır. Ama ... ya olmadıysa? Hiçbir şey olmuyor. Mümkünse hamilelik sırasında 12-16 kg'ı geçmemesi tavsiye edilir. Hamileliğe önerilenden daha yüksek bir kilo ile başladıysak, ideal olan, evet, bir Diyetisyen-Beslenme Uzmanı elinden iyi bir diyet alarak mümkün olan minimum ağırlığı artırmak olacaktır.

 

Toplam ağırlık ve besinlerin doğru katkısının yanı sıra, mide rahatsızlığı, bulantı ve kusma, kabızlık, mide ekşimesi veya reflü, kas krampları gibi dikkate alınması gereken başka sorunlar da vardır ... bunları yeterli beslenmeyle de hafifletebiliriz.

Unutmayın, aynı bebeğe tekrar hamile kalamıyorsunuz.

Dyt. Tuğba Kut

whatsapp